Lovitură pentru una dintre mai mari bănci din România. A anulat ratele a zeci de mii de români, iar dezastrul nu a întârziat să vină

de: Andrei Simion
06 05. 2020

Băncile și-au prezentat bilanțurile, iar unul dintre ele iese în evidență. E vorba de cel al uneia dintre cele mai mari bănci din România.

BRD a anunțat că profitul net i-a scăzut cu o cincime în primul trimestru din 2020 la 241 de milioane de lei. Scăderea e justificată de o pierdere în veniturile din comisioane și tranzacționare, dar mai ales ca urmare a constituirii unui provizion de circa 120 de milioane de lei pentru acoperirea costurilor cu riscul generate de pandemie.

În contextul amânării ratelor, BRD susține că a ajutat circa 44.000 de clienți. BRD a oferit clienților posibilitatea de a suspenda până la 3 rate începând cu mijlocul lui martie. La acel moment nu era activă OUG 37/2020. Din 31 martie, BRD aplică regulile ordonanței.

Profitul BRD a scăzut cu 20% an pe an, de la 301 milioane de lei în primul trimestru din 2019. Aceste rezultate au condus la o rentabilitate a capitalurilor proprii de 11,8% în primul trimestru din 2020, cu 3,4% mai redusă față de primul trimestru din 2019.

Care e situația creditelor la BRD

Grupul BRD susține că creditele nete, inclusiv creanțele din leasing, s-au majorat cu 2,4% față de finalul lunii martie 2019 (sub rata inflației). Totodată, au rămas constante față de finele anului trecut.

Segmentul retail a crescut cu 1,6% în termeni anuali, pe fondul majorării soldului de creditele de consum (+1,9%), cât și a celui de credite imobiliare (+2,9%), în timp ce creditele nete acordate de BRD Finance au crescut cu 8,1% în dinamică anuală, conform Profit.ro. Portofoliul de finanțare corporate a crescut cu +4,3% față de finalul lunii martie 2019, evoluție susținută atat de creditele pentru IMM-uri (+7,6% în termeni anuali), cât și de cele către companiile mari (+2,9% în termeni anuali).

În fine, e bine de reținut că portofoliul de leasing a crescut cu +27,6% față de aceeași perioada a anului trecut. A fost susținut de finanțarea vehiculelor comerciale și a echipamentelor pentru agricultură și industrie. Totodată, depozitele clienților au crescut cu 5,9% în termeni anuali și 2,3% în termeni trimestriali la 46,9 miliarde de lei.